Столови; Ќелавата пејачка; Носорог

EUGENE IONESCO - LES CHAISES. LA CANTATRICE CHAUVE. RHINOCEROS

Издавач: КСЦ
Жанр: драма
Број на страници:
Година на издание:

315МКД

Веќе неговата прва драма „Ќелавата пејачка“, била антипиеса, оттука и остра критика и на постоечкиот театар, ама и на одреден тип мртво општество, истиот критички дух, нагласено воинствен, го одбележува севкупното дело на Јонеско. Драмите на Јонеско претставуваат мошне комплицирана смеса од поезија, фантазија, кошмар и –културна и социјална критика.