100 социјални иновации од Финска

100 sosIaalIsтa Innovaatioтa suomesta

Автор: Илка Таипале

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 360
Година на издание: 2022

350,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Човек би се запрашал што е заедничко за еднодомниот парламент, машините за сушење садови и текстуалните пораките. Или, каква е врската помеѓу бебешките пакети што им се даваат на штотуку породените мајки, ксилитолот, сауната и бесплатните училишни оброци. Одговорот е едноставен: сите овие се фински општествени иновации.

Во Финска, како и насекаде низ светот, техничките пронајдоци го привлекоа целото внимание од економски аспект, но дури неодамна општествените иновации беа истакнати како основа на општествената хармонија, родовата еднаквост, бесплатното образование, универзалната социјална сигурност и парламентарната демократија. Социјалната стабилност, која произлегува од нив, е заслужна за благосостојбата на Финска.

Оваа книга, која е и сериозна и забавна, ни открива токму 100 општествени иновации од Финска.