Робинзон Крусо

Robinson Crusoe

Автор: Даниел Дефо

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 306
Година на издание: 2013

250,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

„Робинзон Крусо“  првпат е објавен во Англија во 1719 г. и се смета за првиот англиски роман. Книгата е замислена автобиографија на насловниот лик — Англичанец, кој преживеал бродолом и останал да живее 28 години на пуст тропски остров во близина на Венецуела, наидувајќи на староседелци, заробеници и бунтовници, пред конечно да биде спасен. Се верува дека приказната е инспирирана од вистинско искуство на шкотски морнар Александар Селкерк кој живеел повеќе од четири години на некој тропски остров во близина на Чиле.