Останување

Staying on

Автор: Пол Скот

Издавач: ПОЛИЦА
Жанр: роман
Број на страници: 304
Година на издание: 2016

350,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Романот Останување ги опишува настаните што довеле до поделбата на Индија и стекнувањето независност во 1947 г. Главни ликови во романот се полковникот Таскер и Луси Смоли, британска двојка која останува да живее на ридовите во Панкот во Индија по војната. Кога конечно ѝ доаѓа преку глава од тоа да му угодува на нејзиниот сопруг, Луси полага право на независност за себе. Елоквентни и смешни, таа и Таскер даваат приказ на класните тензии во Британска Индија и им даваат глас на осаменоста, бесот и тврдоглавоста во нивниот брак. Истовремено смешен и трогателен, романот Останување е уникатен и привлечен портрет за крајот на една империја и за една 40-годишна љубовна врска.