Мандарините том 1 и 2

Les Mandarins

Автор: Симон Де Бовоар

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 860
Година на издание: 2017

600,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Живописен, искрен и реален, најпознатиот роман на Симон де Бовоар, „Мандарините“, ни дава соголен поглед на париското интелектуално општество од крајот на Втората светска војна. Полуавтобиографскиот роман на Де Бовоар се осврнува на обидите на левичарските интелектуалци да го напуштат својот елитен „мандарински“ статус и да се вклучат во политичкиот активизам. Во книжевните приказни на оние околу неа – Жан-Пол Сартр, Алберт Ками, Артур Кестлер, Нелсон Алгрен – де Бовоар прави дисекција на емоционалните и филозофските струи на нејзиното време. Текст што е истовремено привлечна драма и интригантна политичка приказна, „Мандарините“ е емоционалната одисеја на една жена растргната меѓу нејзините внатрешни желби и нејзиниот јавен живот.